Hardangerjøkulen rundt
Tur 1: 28.juli - 1.august 2025
Tur 2: 2.-6.augsut 2025
Pris Kr. 8.690,- pr person
Hardangerjøkulen rundt
Norges sjette største isbre, Hardangerjøkulen, troner mektig nord for Hardangervidda. Ikke bare er breen et imponerende syn i seg selv, men området rundt byr på spektakulær og variert natur. I løpet av fem dager vil du få oppleve alt fra dramatiske Vøringsfossen til områder med få andre besøkende. Noen ganger er vi helt nær breen, og vi besøker Finse med all sin historie. Topp dette med nydelig, hjemmelaget mat, en god seng, badstu og kulturelle innslag på Halne Fjellstugu, og du har oppskriften på en tur du sjeldent vil glemme. Det er lange dagsetapper, men erfarne og sertifiserte guider fra Fjellboms tar deg trygt frem til målet.
Program
Dag 1 Halne fjellstugu
Vi møtes på Halne fjellstugu kl 18:00, der Geirmund (vertskap) og guiden tar imot dere. Vi spiser en deilig 3-retters middag og blir litt bedre kjent. Etter middagen har vi en samling der guiden går igjennom ruta, og vi sikrer oss at alle har nødvendig utstyr. Deretter venter en god natts søvn. Hvis noen skulle være tidlig ute denne dagen, kanskje det frister med et friskt fjellbad i Halnefjorden? Eller du kan slappe av i en av stuene med en kopp varm te.
Dag 2 Halne - Vøringsfossen - Rembesdalseter
Vi starter dagen med en god frokost. Så blir vi transportert til Vøringsfossen, omtrent en halvtimes kjøring. Vøringsfossen er en av Norges mest kjente og besøkte fosser. Det er ikke uten grunn. Med et fossefall på totalt 182 meter, hvorav 145 meter er loddrett fall, rett ned i Måbødalen, er den spektakulær. Med tilrettelagte utsiktspunkter og en designbru over elven kan du trygt oppleve fossen i all sin prakt. Vi starter deretter vår vandring rundt Hardangerjøkulen. Fra Fossli beveger vi oss oppover i fjellbjørkeskogen, og kommer etter hvert opp på høyfjellet. Vi har både oppover- og nedoverbakker, og noen flatere partier. Totalt har vi omtrent 21 km i kupert terreng. Etter en lang første turdag blir det godt å komme fram til hytta. Rembesdalseter er en selvbetjent DNT-hytte, uten innlagt vann og strøm, med bare 16 sengeplasser. I god DNT-stil må vi være forberedt på å dele hytta med andre hyggelig fjellfolk, selv om dette er et område der det ikke er stor trafikk. Den ligger vakkert til ved Rembesdalsvatnet, og like ved Rembesdalskåki, kanskje den mest spektakulære brearmen fra Hardangerjøkulen. Det er matvarelager på hytta, men vi bærer med oss noe mat ifra Halne for å høyne standarden på maten. Som kjent; uten mat og drikke, duger helten ikke.
Dag 3 Rembesdalseter - Finse
Vi står tidlig opp, slik at vi etter frokost og utvask kommer oss av gårde. Vi har nok en lang dag foran oss, omtrent 21 km, og vi starter dagen med noen gode stigninger. Fra hytta på ca. 960 moh skal vi helt opp til over 1500 moh. Krevende, men til gjengjeld spektakulær vestlandsnatur. Blant annet passerer vi Ramnabergvatnet der isbreen ligger helt ut i vannet på motsatt side. Når vi nærmer oss Finse, krysser vi elva før Finsevatnet og går det siste stykket langs Rallarvegen. Vi befinner oss nå midt mellom to av våre flotte nasjonalparker; Hardangervidda og Skarvheimen. Vi går forbi historiske Finse stasjon og Finse hotell, og ender opp på koselige Finsehytta, 1223 moh. Bestyrerne Sonja og Rune tar vel imot oss, og du kan forvente en varm dusj i nyoppussede lokaler, nydelig 3-retters middag og det er til og med mulig å kjøpe lokalbrygget øl og cider. Vi bor i 4-6-personsrom. For den som ikke bare vil stupe i seng er det forhåpentligvis utsikt til flere av de største brearmene (Blåisen og Middalsbreen) fra Hardangerjøkulen der kveldssola bader dem i gyllent lys.
Dag 4 Finse - Krækkja - Fagerheim - Halne fjellstugu
Det blir ingen hviledag i dag heller, men den tredje dagen på tur bruker man som oftest å komme inn i en god driv. Men først en god frokost på Finsehytta. Det blir den lengste dagen i distanse, men det er kun noen få hundre høydemeter stigning, og et relativt lettgått terreng. Vi har Hardangerjøkulen tett på vår høyre side til å starte med, før vi skuer sørover den enorme Hardangervidda, Nord-Europas største høyfjellsplatå. På en klarværsdag ser vi helt til Gaustatoppen. Etter 23,6 km ankommer vi den trivelige DNT-hytta Krækkja. Vi tar en kort stopp før vi gjennomfører sjarmøretappen som er tilnærmet flat, 5,7 km til Fagerheim ved Rv7. Der blir vi plukket opp og kjørt det korte stykket til Halne fjellstugu, bare 5 minutter unna.
Vi er nok alle litt slitne, men likevel regner vi med at alle er klar for et skikkelig festmåltid for å feire turen vår og nye vennskap. Det blir selvfølgelig tid til en varm dusj, og for de som ønsker det så er badstuen fyrt opp. Det blir stelt i stand middag i Steinbua, eksklusivt for oss, og kjøkkenet byr på sine spesialiteter. Geirmund står for kulturelle innslag, så det er bare å glede seg!
Dag 5 Halne fjellstugu
I dag er det hviledag. Vi kan omsider ta en rolig morgen, nyte en lang frokost og hvile trøtte bein. Vi tar farvel og begir oss videre, enten det er med bil eller buss hjem, om du vil vandre videre sørover Hardangervidda eller kanskje du ønsker å utvide ditt opphold på Halne?
Pris Kr. 8.690,- pr person som inkluderer:
- erfaren og sertifisert guide fra Fjellboms. Guiden har også med førstehjelpsutstyr, satellittnødsender og annet nødvendig utstyr.
- 2 overnattinger på Halne fjellstugu, med inkludert middager, frokoster og en niste. Det er også inkludert badstu.
- Transport fra Halne til Vøringsfossen og fra Fagerheim til Halne.
- 1 overnatting på Rembesdalseter, inkludert middag, frokost og niste.
- 1 overnatting på Finsehytta, inkludert 3-retters middag, frokost og niste.
Turen inkluderer ikke
Reise til og fra Halne fjellstugu.
Snacks/energibars. Det er fint å ta med litt tørket frukt/nøtter/sjokolade til å fylle på mellom måltidene.
Drikke til middagene. Ønsker du noe annet utover friskt fjellvann må dette dekkes av den enkelte.
Krav til deltagere og utstyr
Turen er svært krevende, med lange dagsetapper i variert og kupert terreng. Du bør ha litt erfaring med å gå i høyfjelletsterreng fra tidligere, vant til å gå med sekk og være i god form. Dette er ikke en tur for nybegynnere. Når det er sagt, du trenger heller ikke å være supermann.
Det er også viktig at du har godt og riktig utstyr. Det er nødvendig at du pakker så lett som mulig, men at du likevel har med deg det utstyret som høyfjellet krever. Pakkeliste sendes ut i forkant av turen.
Transport
Til Halne kommer du deg med egen bil. Det er bilvei helt frem til døren og parkering der.
Det er også mulig å reise dit med buss over Rv7 Hardangervidda.
Et tredje alternativ er tog til Haugastøl, og bestille henting fra Halne fjellstugu. Bestilling og betaling av denne tjenesten gjøres direkte med Halne fjellstugu av den enkelte.